Sjwatse Kater 2019: Bas Schoonderwoerd

Tijdens het 63-ste Jalabal op zaterdag 2 februari jl. heeft d’r Prinseroad Kirchroa Bas Schoonderwoerd, directeur en hoofdprogrammeur Parkstad Limburg Theaters, onderscheiden met de orde van d’r Sjwatse Kater.

 

 

 

 

 

Bas Schoonderwoerd (Haastrecht, 1962) doorliep de HBS en een financieel administratieve/economische hbo-opleiding. Later volgde een post-hbo-studie ‘cultureel ondernemen’. Via zijn werk bij een accountantskantoor in Gouda kwam hij in aanraking met de schouwburg van de Zuid-Hollandse stad. De directeur van het theater bood hem een baan aan, waarna Schoonderwoerd bevangen raakte het met theatervirus. Onder zijn bezielende leiding groeiden later ook de Streekschouwburg Cuijk en het Agnietenhof Theater in Tiel uit tot bloeiende culturele centra.

Een aanbod van de gemeente Heerlen bleek in eerste instantie tevergeefs. Schoonderwoerd had het teveel naar zijn zin in Tiel. Maar Heerlen hield vol en uiteindelijk strikte zij hem een voordracht te houden over zijn werkzaamheden in Gouda, Cuijk en Tiel. Het bleek een verkapt sollicitatiegesprek. Tijdens een volgend gesprek besloot Schoonderwoerd alsnog de uitdaging in Heerlen aan te gaan.

Een uitdaging was het zeker: toen Schoonderwoerd de regio binnenkwam, werd Theater Heerlen uit de gemeentelijke organisatie gehaald en verzelfstandigd. Later volgde ook het Wijngrachttheater Kerkrade. Nog erger was dat weinig inwoners van beide steden nog geloofden in hun eigen omgeving. Een trieste situatie, waaraan gewerkt moest worden.

Volgens Schoonderwoerd begint dat bij cultuur. Bij het samenspel van wie je bent en hoe je je gedraagt. Hoe je je verhoudt tot de ander en het verleden. En bovenal, hoe je de toekomst verbeeldt. Schoonderwoerds verbeelding was het creëren van een dynamisch en intensief theaterleven voor alle inwoners in de regio. Niet alleen in Heerlen, óók in Kerkrade.

Zo voelden de Kerkradenaren het aanvankelijk niet. Zij dachten dat Schoonderwoerd het toenmalige Wijngrachttheater wilde sluiten en ‘alles’ naar Heerlen wilde halen. Inmiddels weten ‘we’ dat het goed is gebleken dat beide theaters samen zijn doorgegaan. De bezoekersaantallen zijn enorm gestegen, Theater Kerkrade maakt deel uit van een dynamisch en kleurrijk cultuurcluster en voelt net als Theater Heerlen als een warme woonkamer, waarin stof tot reflectie, amusement of ontroering wordt geboden.

Mede dankzij personen als Bas Schoonderwoerd, die gehuwd is met Maaike en samen twee kinderen – Alexander (25) en Kimberley (23) heeft – is Parkstad een nieuwe weg ingeslagen. Wij, als Prinseroad Kirchroa, hopen dat de Rodahal op zaterdag 2 februari ook als zo’n warme plaats aanvoelt, wanneer we de verdiensten van Bas Schoonderwoerd voor Kerkrade, Heerlen en de regio onderstrepen met onze orde van d’r Sjwatse Kater.

D’r Sjwatse Kater krijgt een plaats tussen eerdere onderscheidingen die Bas Schoonderwoerd ten deel vielen: de ‘Bronzen Leeuw’ van de gemeente Cuijk (1990), de ‘Parkstad Limburg Economy Award’ (2005), de ‘Zachte G’ van de provincie Limburg (2006), ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ (2009) en de ‘Euriade Erespeld in zilver’ (2013). Schoonderwoerd laat het steevast niet na te erkennen dat hij weliswaar mag oogsten, maar dat hij dit niet kan zonder een enorm goed team, een grote groep vrijwilligers en een trouwe schare bezoekers. Zo bezien is onze Sjwatse Kater dan ook voor jullie allen!

This entry was posted in Stichting Jalabal. Bookmark the permalink.

Comments are closed.