𝗦𝗷𝘄𝗮𝘁𝘀𝗲 𝗞𝗮𝘁𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟰: 𝗪𝗶𝗺 𝗛𝗲𝗶𝗷𝗺𝗮𝗻𝘀

Schrijver en dichter Wim Heijmans ontvangt zaterdag 20 januari 2024 de orde van d’r Sjwatse Kater van d’r Prinseroad Kirchroa. De uitreiking vindt plaats op het 66ste Jalabal van de Kerkraadse ex-stadsprinsen.

Met het toekennen van d’r Sjwatse Kater onderstreept d’r Prinseroad Kirchroa Heijmans’ jarenlange inzet voor de Kerkraadse cultuur en het Kirchröadsjer Plat in het bijzonder. Wie de site www.wimheijmans.nl bezoekt, zal versteld staan van de vele activiteiten die Heijmans heeft ontplooid én nog steeds ontplooit.

Op 13 december 2022 is Heijmans voor een periode van twee jaar benoemd als eerste officiële stadsdichter van Kerkrade. Het juryrapport sprak van een ‘bewezen brede oriëntatie op taal. Zowel in het Kerkraads dialect als in het Nederlands. Zijn teksten hebben een niet vaak voorkomende diepgang. Daarnaast heeft Heijmans bewezen de verbinding te kunnen leggen tussen senioren en jongeren. Als voormalig onderwijzer kan hij zijn kennis en kunde naar geïnteresseerden overbrengen.’

Wim Heijmans werd in 1947 geboren in de Kerkraadse wijk Holz. In 1977 verhuisde hij naar Haanrade, waar hij nog steeds woont. Van 1969 tot 2009 was hij veertig jaar lang onderwijzer op basisschool De Blijde Boodschap in het Rolduckerveld, die na een fusie in 1994 voortging als De Veldblomschool.

Als schrijver won Heijmans in 1999 en 2002 de Veldeke Limburg Dialekpries. Zijn bundel ‘D’r jank van de tsiet’ veroverde in 2019 de Sjiekliteratuurprijs van het Taal en Letterenplatform Limburg.

Heijmans was veelvuldig betrokken bij onderwijsprojecten met geëngageerde inhoud, in een omlijsting van muziek, zang, toneel, film en dans. In 1989 richtte hij samen met Wim Kierkels het Café-Tiejater Kriek op.

Met Angelina Krichelberg-Spaubeck vormde hij de vertaalgroep van het Volkstoneel Kerkrade. Samen vertaalden zij vele toneelstukken en andere werken voor uitvoeringen. Voor de prinseproclamatie 2011 in Kerkrade schreven ze de teksten rondom de theatrale aanpak ‘Het Trojaanse paard’.

Verder leverde Heijmans veel bijdragen voor de Platbook-reeks en vertegenwoordigde hij het Limburgse basisonderwijs bij de streektaalconsultatie van Europarlementariërs op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Ook sprak hij over de ontwikkeling van een provinciaal literatuur- en letterenbeleid.

Heijmans vindt het bovenal belangrijk dat de Limburgse taal en het Kirchröadsjer Plat in het bijzonder niet verloren gaat en blijft leven onder alle generaties. Zijn aanpak als stadsdichter met gedichten die hij ook veelvuldig via social media verspreid getuigt daar ook van.

Net als zijn medewerking in het project ‘Positieve stad’ van Sidney van de Berg om het leefklimaat van de wijk Kerkrade-West te verbeteren. Samen met kunstenaars van verschillende kunstrichtingen – airbrush, rap, video, poëzie – schreef Heijmans een gedicht, dat opgenomen werd als rap. ‘Belangrijker nog dat mensen volledig foutloos Kirchröadsjer Plat spreken, is dat ze überhaupt met die taal bezig gaan’, stelt Heijmans vaak. ‘Daar lever ik graag op mijn manier een bijdrage aan.’

D’r Prinseroad Kirchroa onderstreept die jarenlange inzet graag met de orde van d’r Sjwatse Kater. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 20 januari 2024 tijdens het Sjwatse Kater diner op het 66ste Jalabal in de Rodahal Kerkrade. Entreekaarten zijn vanaf 11 november beschikbaar via www.jalabal.nl.

This entry was posted in Stichting Jalabal. Bookmark the permalink.